Opp-ned Ananas Kake !

/, Kaker/Opp-ned Ananas Kake !

Opp-ned Ananas Kake !

Recipe in english !

Etter mye om og men,  knall og fall har, jeg endelig fått laget en Opp-ned ananas kake. Og den var virkelig verdt bryderiet.

Ikke missforstå !! Kaken er ikke vanskelig å lage, men jeg hadde noen uhell på veien som endte i et kakefat som eksploderte i hendene mine. Jeg fikk ingen skader, men jeg kjenner jeg har en liten glassbit i pekefingeren, som min mann får «operere» ut senere.

«En opp-ned kake på eksplodert fat !»
Lærdom: Ikke hvelve en varm kake over på et glassfat, men bruke et av kjeramik/porselen. Varmen lager spenninger i glasset og kan få det til å gå i 1000 knas !

Men nok om det … Kaken er nydelig og frisk, og bør virkelig prøves.

Karameliserte ananasringer:

 • 6 ananasringer
 • 50 gr smør
 • 150 gr lyst brunsukker *
 • 1 ss cognac eller 1/2 ss rom ( valgfritt)
 • coctailbær eller kirsebær

* Finner du ikke brunsukker i butikken, bruk vanlig brunsukker og bland i hvit suker. Karamellen vil bli veldig sterk i smaken om kun vanlig brunsukker brukes.

Kakebunn:

 • 210 gr sukker
 • 130 gr smør
 • 3 egg
 • 240 gr mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1/4 ts natron / baking soda
 • 1.3 dl melk
 • 1 ss presset sitron
 • 1.5 ts vanilje eller vaniljeesktrakt

Start med å måle opp melken og ha i sitron, og la det stå på benken. Det vil klumpe seg og du har fått det samme som kefirmelk. Har du kefir i kjøleskapet, ja … da bruker du det !!

Da kan vi karamelisere ananasringene !

Bruk hvilken type ananas du selv ønsker. Men .. du nok gå en mer smakfull kake om du tar deg bryderiet med og kjøpe en hel fresk moden ananas.
Hvordan vite om den er moden: Ta tak i bladet som sitter helt i senter av ananas kronen, hvis den med letthet kan nappes ut er den moden !

Du trenger en liten  eller  1/2 parten av en stor ananas.

Smelt smøret i pannen på middels varme og ha i brunsukkeret.

Legg så i ananas ringene og de vil frigjøre endel saft og få sukkerblandingen til å koke. Vil du ha i cognac eller rom, så  has det i nå !

Etter 4 minutter snus de og «stekes» på den andre siden.

Slå av varmen og trekk pannen av varmen. og la det roe seg litt mens kakeformen sprayes lett med formfett eller gnis inn med litt smør.
Ikke fall for fristelsen å stikke fingrene ned i pannen. Dette er glo`heit sirup og vil gi stygge brannskader.

Fordel ringene i bunnen av formen og legg gjerne et rødt coctailbær eller kirsebær i hver ring som pynt. Øs over 4 ss av sirupen og resten siles i en bolle for seg. (når den ikke er for varm)
Har du en kakeform som er tett og lukket anbefaler jeg at du bruker den.

Da kan formen stå slik i mens deigen lages :

Bland sammen mel, bakepulver, natron i en bolle og pisk det godt sammen. Bruker du vaniljesukker ?… ha det i her,  også !

I bakebollen kremes smøret til lyst og luftig sammen med sukkeret. Det tar noen minutter og stopp med jevne mellomrom og skrap ned sidene med en slikkepott.
Ha så i eggene, ett og ett om gangen og bland godt mellom hvert.

Ha i vaniljeekstrakt, om du bruker det, og bland godt inn.

Da skal mel og melk i deigen. Start maskinen på lav hastighet og ha i  1/3 av melet – raskt etterfulgt av 1/2 av melken.. Så mel igjen og så melk og til slutt resten av melet. Stopp maskinen og skrap ned fra sidene og løft opp fra bunnen med en slikkepott, med en gang det siste melet akkurat en blandet inn .

Start maskinen igjen nå på full speed og la den gå i 10 sekunder. STOPP! Og deigen skal nå være fløyelsmyk og smidig. Røres det mer etter dette stadiet vil melet frigjøre fibre og gjøre kaken tyngre og mer kompakt.

Ha deigen over ananas og sirup. Jenve til overlaten litt.

Kaken stekes mellom midten og bunnen i ovnen på 180 grader i 35 – 45 minutter. Etter 35 minutter bør det legges et lite ark bakepapir over formen så kaken ikke blir for mørk i fargen.
Kaken er ferdig stekt når den kryper vekk fra kantene av formen og en stikke stukket i senter av kaken kommer ren ut.

La kaken stå i formen i 5 minutter ( til du slutter å høre frese lyder nede fra sirupen)
Jeg velvet min første kake på fat fordi jeg var usikker på hvor mye varm sirup som var i bunnen av formen. Men nå er det testet ut og kaken kan trygt hvelves over på en rist til avkjøling.

Mens kaken er ennå varm, drislet jeg over noen teskjeder med den gjenværende sirupen. Sjekk om du også ønsker å  steke kaken på risten i 5 minutter til.

Når kaken er avkjølt legges den på fat og serveres med med resten av sirupen ved siden av i egen bolle.

sweets 2 share


By | 2011-05-26T16:55:34+00:00 mai 26th, 2011|Dessert, Kaker|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.