Hvordan – lage kakedeig ved å kreme smør og sukker !

//Hvordan – lage kakedeig ved å kreme smør og sukker !

Hvordan – lage kakedeig ved å kreme smør og sukker !

Mange oppskrifter starter med at sukker og smør skal kremes. Kremes ?? Hvorfor ??

I innlegget under har jeg mange bilder med forklaringer for at du skal få et innblikk i en deigs «kjemi» og hvordan lykkes med dine kaker og cupcakes.
Det er ikke nødvendig å ha en stor kjøkkenmaskin, for prinsippene er de samme om du bruker en mixmaster. Bruk piske vispene om du bruker mixmaster.

Aller først for alle som har en kjøkkenmaskin. Sjekk at K-vispen er montert slik at det akkurat går å dra et matpapir mellom vispen og bollen.

Står vispen for høyt vil smøret legge seg under og vil ikke bli kremet.
Den store mutteren er til å skru løs og vispen kan justeres i høyden. Det tar noen forsøk for å finne akkurat riktig høyde, men det er verdt jobben.

 

Alle ingredienser bør finnes fram, veies, måles og settes på benken til de er romtempererte.
Kalde ingredienser «slapper ikke av» og vil gi et betydelig tyngre ferdigprodukt.

 

I en bolle for seg siktes sammen, mel, vanilje, kakaopulver,  event. krydder, salt og bakepulver som oppskriften ber om.

I en beholder for seg måles opp melk, fløte, vaniljeekstrakt om du bruker det, kaffe og annet flytende ingredienser som oppskriften ber om.

Knekk eggene i en liten skål for seg selv. Det er lurt å gjøre det på forhånd, for om du knekker eggene rett i deigen har en liten kontroll på skall rester eller om egget er dårlig og bør kastes.

Å få luft inn i deigen :
Smør og sukker kan blandes rett i piskebollen. Det er lurt å dele smøret i litt mindre biter.

Slå på maskinen på medium hastighet.

En eller flere ganger må maskinen stoppes og smøret skrapes av vispen og sidene av bollen.
Slå på maskinen på medium fart igjen.

Etter 3 til 5 minutter skal det ha blitt en lys og luftig krem.

Hvorfor ?
Å kreme smøret med sukkeret gir en kjemisk reaksjon som utvider strukturen i smøret og lar luft komme inn i deigen.  Ganske enkelt kan det sies at resten av ingridiensene i oppskriften skal kapsle inn disse mikro luftboblene og utvide seg når kaken hever i ovnen. Etter stadiet med å kreme smør og sukker, kommer det ikke mer luft inn i deigen.

Det sikre stadiet:
Når kremingen er ferdig, skal eggene i. Nå dempes hastigheten til lav styrke. På dette stadiet er hovedmålet å ikke slå luften ut av smøret igjen.

Ha i det første egget og start maskinen. Det kan hende at du må hjelpe til med en slikkepott å få samlet alt så vispen får tak i det.
Når du ser at egget er blandet inn, tilsettes det neste. Slik fortsetter du til alle eggene oppskriften ber om blandet inn.
Stopp maskinen med en gang det siste egget er godt blandet inn.

Det kritiske stadiet:
Mel har en egen evne til å «slå i hjel» all luft i en deig, og den gjør det på veldig kort tid. Så i dette siste stadiet er det viktig at mel og væskeblandingen er klar til bruk og er rett ved maskinen.

Nå skal det gå fort 🙂

På øyemål tenker du melblandingen i tre posjoner. Start med å tilsette den først posjonen i deigen mens maskinen er slått av.
Sett resten av melet innen rekkevidde. Start maskinen på samme hastighet som da du tilsatte eggene og samtidig helles fort i halvparten av væsken, bytt rast til en posjon mel til raskt etterfulgt av resten av væsken og til slutt resten av melet. Sett fra deg bollen på bordet og STOPP maskinen.

Deigen er klumpete og ujevn. Melet er ikke blandet inn og dette ser egentlig ikke så bra ut 🙁  Men det er slik det skal være.
En liten finish og deigen er klar. 🙂

Skrap ned fra sidene av bollen og husk å løfte opp litt fra bunnen også så det ikke ligger klumper igjen på bunnen.

lå på maskinen på full hastighet og tell …. 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 sekunder og STOPP !!

Nå som melet er i deigen, bør du ikke falle for fristelsen å blande mer, da vil deigen «dø» og kakene blir kompakte og tunge.

Deigen er klar til å fylles i former og stekes.

Lykke til !

sweets 2 share

By | 2011-02-06T22:27:56+00:00 februar 6th, 2011|Learn 2 bake|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.