Brente mandler !

//Brente mandler !

Brente mandler !

Brente mandler er skikkelig gammeldags godteri, og det smaker  så godt.  Selv om butikkene gir oss tusner av slag godteri  å velge mellom, så er det lite som slår hjemmelagede brente mandler til jul. Jeg liker å bruke flere slag nøtter, men det velger du helt selv.

  • 500 gr nøtter
  • 225 gr sukker
  • 1/2 dl vann
  • 25 gr smør / 1 stor spiseskje

Noen ganger er jeg nok litt rask så jeg glemte å få med smør på bildet.

For å få fram smaken i nøttene, setter jeg de spredd på en bakeplate inn i ovnen på 190 C grader i ca 10 minutter. Det lukter nydelig når de er klare.

Ha sukker og vann i en stekepanne eller en tykkbunnet litt vid kjele.

La det få et oppkok og la det koke til det ikke damper opp fra kjelen lenger. Da er vannet vekk og kun smeltet sukker er igjen i kjelen. Ha i nøttene og rør hele tiden. Demp varmen noe.

Først vil sukkeret krystalisere seg igjen og dekke nøttene som et grått sukkerlag. Nå er det bare å ta tiden til hjelp og røre og vende på mandlene til sukkeret smelter og dekker nøttene med karamell. Pass varmen godt, det kan lønne seg og justere varmen både opp og ned underveis.

Når sukkeret er karamellisert og nøttene er dekket og er gyllene og blanke, tilsettes smøret. Rør mens det smelter.
Hell nøttene utover bakepapir og del de fra hverandre og la de avkjøles.

MMMMMMMmmmmmmm ! Da var de klare til å nytes og lage små gaver av !

_______________________________________________
Til ettertanke julen 2010 !
Lille julaften og freden senker seg i stuen. Treet er pyntet og under ligger alle forventninger og ønsker pakket inn i nydelige papir.  Noen siste julepysler blir gjort og tiden blir stille, rolig og varm.
For et godt bilde, for et godt liv jeg har og jeg er så takknemlig.
Mine aller varmeste tanker går til de barna og de ensomme som ikke har dette denne julen. Der julefreden er byttet ut med smuglersprit fra Tyskland og andre dop midler. Til de som skal feire sin første jul i et oppløst hjem. Til de som har mistet sine kjære og skal ha sin første jul uten sine nærmeste. Mine tanker går også til de som i har mistet sin helse og vet at det viktigste ikke er glitter og stas, men det å overvinne sykdommen og få leve videre. Mine tanker går til de barna som lever med ufred og som ikke klarer å forutse hva de voksne i deres liv kan utsette de for nå som de har skolefri i 2 uker og ingen steder å kunne gå for å få litt fred og trygghet.
Hver julaften er jeg i kirken og når gudstjenesten avsluttes med at alle synger «Deilig er jorden» får jeg vondt i mitt hjerte og tårene renner for alle jeg så sterkt ønsker en virkelig god jul. Jorden er ikke så deilig og julen er ikke så god, og det gjør så vont å vite.

Mitt ønske og min hilsen i år er!
Ikke be om mirakler,
vis omsorg, varme og del av ditt hjerte,
Og mirakler vil skje !

Ha en fredfull og velsignet jul !
Sweets 2 share – Trine <3

By | 2010-12-22T15:36:43+00:00 desember 22nd, 2010|Jul|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.