En nøkkel til bakesuksess – egg !

//En nøkkel til bakesuksess – egg !

En nøkkel til bakesuksess – egg !

Et egg er et egg, og hvor mye forskjell kan det være på det !!!

De forskjellige egg leverandørene til buttikkegg utgjør ikke store forskjellen i dine kaker, men husk alltid og kjøpe store egg. Alle oppskrifter er oppgitt i store egg verden over. Innholdet fra et egg skal inneholde ca 60 gram.

Den største forskjellen på egg ligger i om du får tak i ferske egg på et gårdsutsalg eller på torget eller om du kjøper eg i butikken. Butikk eggene er minst 3 uker gamle før de når butikkhyllene og da er spensten for å få riktig flotte kaker på god vei ut a egget. Skulle ønske verpedato ble påbudt på pakkene.

Egg er den matvaren sem trekker til seg mest smak fra andre matvarer i kjøleskapet, så det er lurt å eventuelt tre en papirpose over de eller sette de på et kaldt rom om du til tider har andre matvarer som gir fra seg mye lukt i kjøleskapet.

Det er fristende å legge egg i en fin bolle og kvitte seg med den kjedelige kartongen, men husk at egg må lagres stående med den tykke enden ned for å holde seg.

Separering av egg gjøres enklest når egget er kaldt for da er det mest hold i plommen og den sprekker ikke så lett. Det finne små dippe-dutter for å enklere dele plommen fra hvitten, men det enkleste er nok en ren hånd som holder plommen og lar hvitten renne vekk mellom fingrene.

Hvordan teste et egg om det er blitt dårlig uten å knekke det?
I et glass vann plupper du i et egg, synker det er der helt fint. Flyter det der i mot har det begynt å danne seg gasser i egget og det er råttent. Da anbefaler jeg virkelig at med stor forsiktighet å få egget ut av huset, for knuses det har du den mest forferdelige lukten i huset du kan tenke deg !
Det er ikke nødvendig å følge best før datoen på pakken hvis du følger dette rådet. Før hadde egg 3 uker lengre holdbarhets dato enn i dag, og det ble endret da vi ble med i EØS og det skulle være felles hvor alle Europeiske land hvor lang tid et egg er holdbart. Men gode norske forhold i dyrenes helse og mat, vårt klima og matvarehåntering, kan ikke sammenlignes med landene rundt middelhavet som egentlig er de som setter standarden innenfor EU for holdbarheten.

Har du plommer eller hvitter til overs ? De kan oppbevares i kjøleskap i ca 4 døgn uten problemer.De kan du bruke i andre kakeoppskrifter.
Plommer : Hvis en oppskrift ber om 4 egg, da utgjør det ca 240 gram . Knekk minst 120 gram hele egg resten kan være bare plommer om du har så mange til overs.
Hvitter : Hvis en oppskrift ber om 4 egg, da utgjør det ca 240 gram. Knekk minst 180 gram hele egg og resten kan være bare hvitter om du har så mange.

Eggeplommer kan også fryses, men da er de ikke så gode å ha i kaker, men er yppelige alikevell til vaniljekremer osv hvor plommen skal kokes.

Pisking av egg, hold på så lenge at du nesten kjeder deg i hjel:) Aldri under 5 minutter men holder du på opp mot 10 minutter, da snakker vi suksess !!
Det samme gjelder kaker som kremes med smør og sukker først, og så skal eggene i. Krem i minst 5 minutter og så 5 til etter at eggene er i.

Men om ett råd skal stå som det viktigste for bakesuksess så er det at egget er romtemperert når bakingen setter i gang. Da snakker vi om å få maximalt luft inn i deigen og at egget har mulighet å jobbe sammen med de andre ingrediensene. Har du glemt å ta de ut ?? Har du bare kalde egg ?? knekk de i en bolle, ha lunket vann i oppvaskkummen og la bollen flyte litt rund der et par minutter og problemet er løst 🙂

By | 2010-12-08T23:50:04+00:00 desember 8th, 2010|Learn 2 bake|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.