Karamellpudding !

/, Jul/Karamellpudding !

Karamellpudding !

Jeg elsker jul og ikke minst tiden som fører oss fram til selve dagen ! Det gjelder å klippe seg ut av alt stresset og finne roen og kose seg sammen om forberedelsene. Vi bruker søndagene før jul til alt annet enn å handle, i stedet prøver vi å finne julestemningen i de små ting. Og en tradisjon er test-ribbe-søndag !! WOW- og det liker vi ! Jeg anbefaler det virkelig !

Desserter til jul er like tradisjonsfylt som selve maten, noen har riskrem, andre multekrem, noen har tilslørte bondepiker og andre igjen har karamellpudding. På test-ribbe middagen har vi som regel karamellpudding !

sweets2share

Karamellpudding er IKKE vanskelig å lage, og jeg anbefaler på det sterkeste å prøve det ut. Følelsen av å lage den selv er så god, du vet hva den inneholder og ikke minst du kommer til å høste mye skryt 🙂

Har du tid nå, så setter vi i gang !!

  • 7 egg
  • 1 liter melk, bruk H-melk eller 7 dl lett melk + 3 dl fløte
  • 1 vaniljestang eller ekte vanilje sukker/pulver
  • 4.5 dl sukker ( 3 dl smeltes til karamell + 1.5 dl i puddingen)

På middels varme smeltes 3 dl sukker i en vid kjele til lys brunt og flytende. OBS!! dette er varmt og må håndteres med forsiktighet. Finn fram den formen du skal steke puddingen i, den må romme minst 2 liter, og hell karamellen i formen. Det anbefales ikke å bruke springform ettersom puddingen stekes i vannbad og den vil nok trekke inn noe vann !

sweets2share

Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Ha både stang og frø i melken i en kjele og sett på middels varme. Tilsett også det siste sukkeret. For å få ekstra god karamellsmak på puddingen, bruk samme kjele som du smeltet sukker i og la restene av karamell i kjelen bli men inn i puddingen. Melken skal ikke koke men holdes opp under 70 grader og deretter avkjøles på benken i et kvarter, så vaniljen får virkelig satt smak før den siles ut igjen.

Pisk sammen eggene godt, virkelig ta i et lite minutt 🙂

Hell melkeblandingen i eggene og rør godt. og deretter helles alt i formen ovenpå karamellen. Det kan hende karamellen har stivnet noe, det gjør ingenting, for den løseser seg opp igjen under steketiden.

sweets2share
Sett ovnen på ca 110 grader og sett inn en langpanne nesten nederst i ovnen. Fyll på med varmt vann fra springen så mye at langpannen er godt over halv full. Sett formen med karamellpuddingen i langpannen og slå på varmluften.
Der skal puddingen stå i 2 timer men husk ¨å etterfylle med varmt vann etter ca 1 time. Puddingen virker ikke fast og fin når den er ferdig, men heller litt løs som gele` men når den avkjøles og settes i kjøleskap, helst til dagen etter, er den fast og fin i formen. Skjær med en kniv langs kantene og legg serveringfatet opp.ned på formen og med en fast og bestemt bevegelse snus det kjapt rundt og formen kan forsiktig løftes av. Pynt med pisket krem, sjokolade, bær eller frukt etter ønske.

sweets 2 share

By | 2010-11-29T08:31:11+00:00 november 29th, 2010|Dessert, Jul|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.